ro logo chevron_right
ro logo close

Agrohof

Totu pentru agricultură ...

în interesul plantelor nu este întotdeauna utilă folosirea sării pe drumuri

#Cikkek

în interesul plantelor nu este întotdeauna utilă folosirea sării pe drumuri

2023-11-30

Creșterea salinității solului este o provocare globală. Salinizarea terenurilor agricole afectează peste un miliard și jumătate de oameni din întreaga lume. Mulți dintre noi nu-și dau seama, dar iarna, ionii transportați de sarea gemă folosită la dezghețarea drumurilor pot agrava problema. Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd au arătat cum concentrațiile ridicate de sare afectează, printre altele, dezvoltarea răsadurilor de grâu care germineaza la adâncime în sol și ce săruri sunt cele mai dăunătoare pentru plante.

Salinizarea solului afectează nu numai agricultura, ci și culturile locale din grădinile aflate în imediată vecinătate a drumurilor, unde iarna se aplică cantități mari de sare pentru degivrarea drumurilor. Cercetările arată că concentrațiile ridicate de sare afectează direct dezvoltarea răsadurilor, ducând chiar la moartea plantelor.

Rezultatele arată că înverzirea, adică biosinteza clorofilei și dezvoltarea corpurilor colorate active din punct de vedere fotosintetic, cloroplastele, este inhibată în frunzele de grâu cultivate la întuneric și apoi expuse direct la concentrații mari de sare, ceea ce poate duce în cele din urmă la moartea răsadurilor.
 


În ciuda consecințelor sale negative, eficacitatea sării gemene în prevenirea accidentelor este incontestabilă. Sodiul, sarea cea mai frecvent utilizată, are cele mai multe efecte negative, în timp ce sărurile de potasiu și clorura de calciu sunt compuși de degivrare mai prietenoși cu mediul.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri ar putea ajuta cultivatorii și profesioniștii din domeniul întreținerii drumurilor să gestioneze îndepărtarea zăpezii și dezghețarea într-un mod mai durabil, minimizând daunele aduse mediului și susținând sănătatea plantelor.

+1: Sarea gemă în contact cu apa provenită din precipitații vă deteriorează, de asemenea, vehiculul. Ionii rezultați accelerează formarea oxidului de fier și erodează părțile metalice ale mașinii. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni acest lucru este să vă spălați și să vă ceruiți frecvent mașina, în special părțile șasiului și ale trenului de rulare.

Sursă: https://biologia.elte.hu/en/content/for-the-benefit-of-our-plants-it-makes-a-difference-what-kind-of-salt-we-use-on-the-roads-in-winter.t.37041
 

Mesaj!

close

Vă mulțumim!

...Colegul nostru vă va contacta în curând...

Abonați-vă la buletinul nostru de știri

Săptămânal | Noutăți | Promoții | Produse noi

0040726674080